Kako pogosto želite uporabljati kontracepcijo?

Danes lahko ženske izbirajo med novimi vrstami kombinirane hormonske kontracepcije, ki se med seboj razlikujejo glede na vrsto in količino hormonov, način uporabe, število dni uporabe in število dni premora.

Hormonske kontracepcijske metode lahko uporabljamo enkrat mesečno (vaginalni obroček), enkrat tedensko (obliž) ali celo samo vsake 3 ali 5 let, če gre za vsadek ali maternični vložek.

Vaginalni obroček se uporablja 3 tedne, nato pa nastopi teden dni premora. Vaginalni obroček se vstavi samo enkrat v ciklusu, zato sodi med kontracepcijske metode, ki so najmanj odvisne od same uporabnice (njegova učinkovitost ni pogojena s pozabljanjem). Obroček je udoben in preprost za uporabo, zato ga dolgoročno uporablja veliko število žensk.

Če uporabljate tabletke, morate biti disciplinirani. Tabletke morate vzeti vsak dan ob isti uri. Pomembno je, da tabletko vzamete ob isti uri. Eden od faktorjev, ki najbolj prispeva k neuspešnosti metode, je ta, da tabletko pozabite vzeti. Če tabletko pozabite vzeti, ko ste na začetku ali na koncu omota, to pomeni, da ste podaljšali premor brez hormonov in tako morda niste preprečili ovulacije (ki lahko povzroči neželeno nosečnost).

Nekatere ženske dajejo prednost tabletkam, ki jih je treba jemati brez premora, in tako zagotovijo njihovo neprestano uporabo. Pri jemanju takšnih tabletk ne pride do premora, zato njihovo redno jemanje zmanjša možnost, da bi tabletko pozabili vzeti. Pri tem načinu jemanja včasih ne pride do menstruacije, kar je za nekatere ženske praktično in predstavlja prednost.

Obliž je treba nalepiti vsak teden, po 3 tednih pa pride do enotedenskega premora, zato je ta metoda manj odvisna od uporabnice, kar lahko pripomore k njeni večji učinkovitosti in dolgotrajni uporabi. Obliž se lahko nalepi na zadnjico, stegna, zgornji del roke, trebuh in hrbet (razen na prsi).
Če uporabljate podkožni vsadek, že veste, da deluje 3 leta, maternični vložek pa do 5 let.

Ne glede na to ali uporabljate dnevno, tedensko ali dolgoročno kontracepcijsko metodo, je pomembno, da ste zaščiteni. Ne pozabite je! Pozabljanje lahko zmanjša učinkovitost kontracepcijske metode, ki lahko povzroči neželeno nosečnost.

Ginekolog se bo z vašo pomočjo odločil, katera je najbolj ustrezna kontracepcijska metoda za vas.