Kombinirane tabletke

 

 • Kaj je?
 • Kako uporabljati?
 • Pomnite
 • Prednosti

Kontracepcijska tabletka je pred več kot 50 leti ženskam omogočila pravo seksualno revolucijo, saj jih je osvobodila skrbi o neželeni nosečnosti, ločila reprodukcijo od spolnosti, zagotovila načrtovanje njihovih lastnih življenjskih poti ter jim omogočila, da v družbi dobijo novo vlogo.

Prve tabletke so vsebovale nekolikokrat višje odmerke estrogenov in manj selektivne progesterone. Raziskave na področju kontracepcije so omogočile znižanje ravni hormonov, oblikovanje boj selektivnih učinkovin kot tudi razvoj drugih metod kontracepcije.

Kontracepcijske tabletke je treba jemati vsak dan. Tabletke je treba jemati vsak dan ob isti uri 21 ali 28 dni (odvisno od vrste tabletk). Pomembno je, da tabletke ne pozabite vzeti, saj v nasprotnem primeru njena učinkovitost ni zagotovljena.

 • 99 % učinkovitost (povzetek opisa zdravila je na voljo na spletnem mestu www.cbz.si). Na voljo so različne vrste.
 • Razlikujejo se glede na količino in vrsto hormonov ter glede na režim jemanja.
Uporaba kombiniranih kontracepcijskih tabletk

Tabletke je treba jemati vsak dan 21 ali 28 dni (odvisno od vrste tabletk). Prvo tabletko je treba vzeti prvi dan ciklusa oziroma prvi dan menstruacije. Po 21 dneh nastopi teden premora, ki traja 7 ali 6 dni, in v tem času se pojavi menstruacija. Pri tabletkah, ki vsebujejo tudi placebo tabletke, se menstruacija pojavi med 24. in 28. dnevom. Tabletke je treba začeti ponovno jemati po premoru ali po zaužitju placebo tabletk. Začne se nov ciklus. Pomembno je, da tabletke vzamete vsak dan ob isti uri.

Kako začeti jemati kombinirane kontracepcijske tabletke?

V preglednici je pojasnjeno, kdaj je treba začeti jemati tabletke in ali je v prvih 7 dneh treba uporabljati pregradno metodo (kondom).

Zdravnik vam bo svetoval, katera rešitev je prava za vas.

Kontracepcijska metoda,
ki ste jo uporabljali prejšnji mesec

Kdaj vzeti prvo tabletko?

Uporaba
kondoma

Brez predhodne
hormonske kontracepcije

1. dan menstrualnega ciklusa

Ne*

Prehod iz druge kombinirane
kontracepcijske metode

Najkasneje 1. dan
menstrualnega ciklusa

 Ne

Kontracepcijska metoda samo
s progestagenom
(tabletka s progestagenom,
vsadek ali injekcija)

1. dan po prenehanju 
(tabletka s progestagenom),
dan odstranitve vsadka
ali dan, ko bi bil čas za naslednjo injekcijo

Da, a le prvih 7 dni

Po porodu ali
prekinitvi nosečnosti

Posvetujte se s
svojim zdravnikom

Posvetujte se
s svojim zdravnikom

*Tablete lahko začnete jemati tudi od 2. do 5. dneva ciklusa, a v tem primeru morate v prvih sedmih dneh uporabljati dodatno kontracepcijsko metodo (npr. kondom).

Tabletke ne varujejo pred spolno prenosljivimi boleznimi (SPB), niti pred aidsom.

Kot vsa zdravila imajo lahko tudi kombinirane tabletke neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh uporabnicah. Med drugim so bili z tabletkami povezani naslednji neželeni učinki: spremembe razpoloženja, depresija, povečanje telesne mase in endokrine motnje.

Njihova učinkovitost se v primeru bruhanja ali driske lahko zmanjša. V tem primeru se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.

Tabletke niso priporočljive za ženske z naslednjimi bolezenskimi stanji: kardiopatija (bolezni srca), motnje krvnega obtoka ali krvni strdki, visok krvni tlak, bolezni jeter ali sladkorna bolezen z vaskularnimi zapleti. Poleg tega tabletke niso priporočljive za kadilke, starejše od 35 let, ženske s prekomerno telesno težo in povišanim holesterolom.

Samo zdravnik lahko svetuje, katera kontracepcijska metoda najbolj ustreza posamezni ženski ali paru, zato se morate pred uporabo katere koli hormonske kontracepcijske metode posvetovati z zdravnikom.

 • Informacije za bolnike: Koristi in tveganja kombiniranih hormonskih kontraceptivov

  • V pregledu, ki je potekal na evropski ravni, so bile proučene koristi in tveganja kombiniranih hormonskih kontraceptivov, zlasti tveganje za nastanek krvnih strdkov, povezano s temi zdravili. Pregled je potrdil, da so koristi kombiniranih hormonskih kontraceptivov večje od tveganja za pojav krvnih strdkov, ki je dobro znano že več let in je zelo majhno.
  • Če med jemanjem kombiniranih hormonskih kontraceptivov niste imeli težav, ni nobenega razloga, da bi jih zaradi tega pregleda nehali jemati. Pomembno pa je, da se zavedate tveganja za krvne strdke, povezanega s temi zdravili, čeprav je zelo majhno.
  • Tveganje za krvne strdke v venah se med kombiniranimi hormonskimi kontraceptivi razlikuje in je odvisno od vrste progestogena (hormona), ki ga vsebujejo. Na 10 000 žensk, ki te kontraceptive uporabljajo eno leto, se pojavi od 5 do 12 primerov krvnih strdkov (glejte razpredelnico v nadaljevanju). Za primerjavo: med tistimi, ki ne uporabljajo kombiniranih hormonskih kontraceptivov, se vsako leto pojavita 2 primera krvnih strdkov v venah na 10 000 žensk.
  • Prav tako morate poznati dejavnike, ki povečajo tveganje za strdke, in vedeti, da se ti sčasoma lahko spremenijo. Med dejavnike tveganja spadajo zelo povečana telesna masa, višja starost, dejstvo, da ima član vaše družine krvne strdke pri relativno nizki starosti (npr. pred 50. letom), migrene in daljša imobilizacija (npr. zaradi bolezni ali poškodbe). Prav tako je tveganje za krvne strdke večje prvo leto po začetku uporabe kombiniranih hormonskih kontraceptivov.
  • O tem, katera vrsta kontracepcije je najprimernejša za vas, se posvetujte z zdravnikom ali medicinsko sestro.
  • Med jemanjem kombiniranih hormonskih kontraceptivov bodite pozorni na znake in simptome krvnih strdkov, ki lahko vključujejo hude bolečine v nogah ali otekanje nog, nenadno nepojasnjeno zasoplost, hitro dihanje ali kašelj, bolečine v prsnem košu in šibkost ali omrtvičenost obraza, roke ali noge. Če opazite katerega koli od teh znakov in simptomov, se takoj posvetujte z zdravnikom.
  • Če imate kakršna koli vprašanja ali pomisleke, se posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali medicinsko sestro.

  Vir: emea.europa.eu
 • 99 % učinkovitost (povzetek opisa zdravil različnih proizvajalcev, ki so na voljo na tržišču, si lahko preberete na spletnem mestu www.cbz.si).
 • Vsakodnevna uporaba.
 • Tabletke je treba odvisno od vrste jemati 21 ali 28 dni, in sicer z ali brez premora, ki traja vsak ciklus od 6 do 7 dni.
 • Pomembno je, da tabletko vzamete vsak dan ob isti uri.
 • Količina in vrsta hormona se med različnimi tabletkami razlikujeta.
 • Ne ovirajo spontanosti spolnih odnosov. Omogočajo stalno zaščito pred neželeno nosečnostjo, če jih uporabljate skladno z navodili.
 • Lahko imajo ugodne učinke na kožo.