Maternični vložek

 

  • Kaj je?
  • Kako uporabljati?
  • Pomnite
  • Prednosti
  • Dolgotrajna kontracepcijska metoda (do 5 let).
  • Na voljo sta dve vrsti. S hormoni se imenuje IUS (intrauterini dostavni sistem). Brez hormonov in z bakrom se imenuje IUD (maternični vložek).
  • 99 % učinkovitost (povzetek opisa zdravila je na voljo na spletnem mestu www.cbz.si).
  • Diskreten: samo vi veste, da ga uporabljate.
  • Učinkovit je tudi v primeru bruhanja ali driske. Za razliko od tabletk pri uporabi vložka ni potrebna dodatna skrb glede bruhanja ali driske.
  • Namesti in odstrani ga lahko le zdravnik.

Spermijem preprečuje dostop do jajčeca. V primeru da je prišlo do oploditve, maternični vložek prav tako preprečuje vgnezditev v maternici. Namesti in odstrani ga lahko le zdravstveno osebje, usposobljeno za ta postopek, in če je mogoče v času trajanja menstruacije.

Po namestitvi je treba v roku 3 mesecev opraviti pregled, nato pa enkrat letno oziroma pogosteje, če za to obstajajo zdravstveni razlogi.

Če pri potencialno plodnih ženskah ne obstaja želja po zanositvi, se vložek odstrani med menstruacijo, če je ta v skladu z menstrualnim ciklusom. Če se vložek odstrani sredi ciklusa in ima ženska v obdobju enega tedna spolni odnos, lahko pride do zanositve, razen če se takoj po odstranitvi ne vstavi novi vložek.

Kdo lahko uporablja maternični vložek?

Maternični vložek je primeren za ženske, ki so že rodile. Maternični vložek ni kontraceptiv prvega izbora pri ženskah, ki še niso nikoli rodile, saj so klinične izkušnje pri njih maloštevilne.

Maternični vložek ne varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi (SPB), niti pred aidsom.
Vstavitev in odstranitev sta lahko neprijetni, maternični vložek lahko povzroči tudi spremembe v ciklusu (bolj ali manj močna oz. daljša ali krajša krvavitev).
Prav tako se lahko poveča tveganje za nastanek medeničnih vnetij.
Samo zdravnik lahko svetuje, katera kontracepcijska metoda najbolj ustreza posamezni ženski ali paru, zato se morate pred uporabo katere koli hormonske kontracepcijske metode posvetovati z zdravnikom.

Kot vsa zdravila ima lahko tudi maternični vložek neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh uporabnicah. Med drugim so bili z uporabo materničnega vložka povezani naslednji neželeni učinki: krvavitev iz maternice ali nožnice in bolečine v medenici, vnetje zunanjih spolovil in nožnice, ciste na jajčnikih, depresivno razpoloženje in povečanje telesne mase.

V primeru, da postane mesečna krvavitev med uporabo materničnega vložka močnejša, je potrebno pomisliti na možnost iztisnjenja materničnega vložka. Mišični krči maternice med mesečno krvavitvijo lahko namreč včasih pomaknejo vložek iz pravilnega položaja ali ga iztisnejo, ob tem pa se učinkovitost kontracepcije zmanjša. Možni simptomi so bolečine in nenormalne krvavitve. Če pride do iztisa materničnega vložka, niste več zaščiteni pred nosečnostjo, zato je priporočljivo, da preverite niti s prsti, npr. med prhanjem. Če jih ne otipljete, ne imejte spolnih odnosov ali uporabljajte dodatno kontracepcijsko metodo, dokler se ne posvetujete z zdravnikom.

Dolgotrajna kontracepcijska metoda (do 5 let).
· 99 % učinkovitost (povzetek opisa zdravila je na voljo na spletnem mestu www.cbz.si).
· Diskreten: samo vi veste, da ga uporabljate.
· Učinkovit je tudi v primeru bruhanja ali driske. Za razliko od tabletk pri uporabi materničnega vložka ni potrebna dodatna skrb glede bruhanja ali driske.
· Ne ovira spontanosti spolnih odnosov. Omogoča stalno zaščito pred neželeno nosečnostjo, če ga uporabljate skladno z navodili.