Vaginalni obroček

 

 • Kaj je?
 • Kako uporabljati?
 • Pomnite
 • Prednosti

Hormonska kontracepcijska metoda, ki se uporablja enkrat mesečno.
Uporaba ENKRAT MESEČNO omogoča:

 • Stalne ravni hormonov, ki so ves mesec nižje od ravni hormonov kontracepcijskih tabletk
 • Njegova učinkovitost je 99 %
 • Diskreten
 • Udoben
 • Preprost za uporabo
 • Manj možnosti, da bi pozabili na zaščito
 • Menstruacija se pojavi na pričakovani dan (visoka kontrola cikla).
 • Njegova učinkovitost se ne zmanjša v primeru bruhanja ali driske
 • Mehak in prozoren obroček iz prožne plastike s premerom 5 cm

Obroček vsebuje majhno količino dveh ženskih spolnih hormonov, etonogestrela in etinilestradiola. Majhne količine hormonov se počasi in enakomerno sproščajo iz obročka v krvni obtok in delujejo tako kot tudi ostala kombinirana kontracepcijska sredstva, da prepreči zorjenje jajčeca in ovulacijo ter izzove spremembe maternične sluznice.

Kdaj ga lahko začnem uporabljati?

V tabeli je navedeno, kdaj je najboljši trenutek za začetek uporabe vaginalnega obročka. V preglednici je prav tako pojasnjeno, ali je treba v prvih 7 dneh uporabljati kondom. Pogovorite se s svojim zdravnikom, da bi ocenili svoje potrebe.

Kontracepcijska metoda,
ki ste jo uporabljali prejšnji mesec

Kdaj vstaviti
vaginalni obroček?

Uporaba
kondoma

Brez predhodne
hormonske kontracepcije

1. dan menstrualnega ciklusa

Ne*

Prehod iz druge kombinirane
kontracepcijske metode

Katerikoli dan ciklusa oz.najkasneje na dan
po običajnem premoru brez jemanja tablet

 Ne

Kontracepcijska metoda samo
s progestagenom
(tabletka s progestagenom,
vsadek ali injekcija)

Na katerikoli dan
(tabletka s progestagenom),
dan odstranitve vsadka ali dan,
ko bi morala prejeti naslednjo injekcijo

Da, a le prvih 7 dni

Po porodu ali
prekinitvi nosečnosti

Posvetujte se s
svojim zdravnikom

Posvetujte se
s svojim zdravnikom

* Če obroček vstavite na prvi dan menstruacije, vam ne bo treba uporabljati nobenih dodatnih kontracepcijskih sredstev, saj obroček začne delovati takoj. Obroček lahko začnete uporabljati tudi od 2. do 5. dne ciklusa, vendar boste morali v primeru, da imate spolni odnos v prvih 7 dneh uporabe obročka, uporabljati še dodatno kontracepcijsko metodo (na primer kondom). Preostanek ciklusa in med vsemi naslednjimi ciklusi vas bo pred zanositvijo ščitil vaginalni obroček, če ga boste uporabljali na ustrezen način.

 

Kako se vstavi?

Vaginalni obroček se vstavi zelo preprosto. Vaginalni obroček stisnete s prsti in ga nežno vstavite v nožnico. Vstavljanje je bolj preprosto kot pri tamponu, saj je tanek in ima gladko površino, tako da hitro zdrsne na svoje mesto. Vaginalnega obročka naj ne bi občutili (zgornji del nožnice ni občutljiv na dotik). Če vaginalni obroček občutite, ga morate potisniti še dlje v notranjost nožnice.

Način vstavitve:

 

 

Položaj v nožnici

Ko je obroček v nožnici, njegov položaj ne vpliva na njegovo učinkovitost. Zaradi svoje prožnosti se prilagodi anatomiji uporabnice.

Koliko časa mora biti vstavljen vaginalni obroček?

Od dneva, ko obroček vstavite v nožnico, mora obroček ostati v njej 3 tedne brez prekinitve. Po treh tednih je treba vaginalni obroček odstraniti, in sicer na isti dan v tednu in približno ob isti uri, kot je bil vstavljen. Če ste na primer vaginalni obroček vstavili v sredo ob približno 22. uri, ga morate po 3 tednih odstraniti, in sicer prav tako v sredo ob približno 22. uri. Odstranitev vaginalnega obročka je prav tako zelo preprosta. Če prst vstavite v nožnico, lahko obroček otipate. Brez strahu ga nežno povlecite.
Po odstranitvi vaginalnega obročka en teden ne smete uporabljati drugega. Med tednom brez vaginalnega obročka pride do krvavitve, ki se običajno začne drugi ali tretji dan po odstranitvi vaginalnega obročka. Naslednji vaginalni obroček je treba vstaviti natančno en teden po odstranitvi prejšnjega (na isti dan v tednu in približno ob isti uri), ne glede na to, če se krvavitev še ni zaustavila. Po treh tednih je treba vaginalni obroček odstraniti.
Če imate v tednu brez vaginalnega obročka spolne odnose, v tem času ni treba uporabljati druge kontracepcijske metode, če ste obroček uporabljali skladno z navodili v embalaži (3 tedni uporabe, 1 teden premora). Po 1 tednu premora vstavite novi vaginalni obroček.

Način odstranitve vaginalnega obročka:

Vaginalni obroček, ki ga vstavite enkrat mesečno, ne varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi (SPB), niti pred aidsom.

Kot vsa zdravila ima lahko tudi vaginalni obroček neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh uporabnicah. Med drugim so bili z uporabo vaginalnega obročka povezani naslednji neželeni učinki: bolečine v dojkah, glivična okužba nožnice, depresivno razpoloženje in povečanje telesne mase.

Če obroček po nesreči izpade iz nožnice (na primer če ni bil pravilno vstavljen ali  med odstranjevanjem tampona) in je zunaj nožnice manj kot 3 ure, kljub temu še vedno ščiti pred zanositvijo. V nasprotnem primeri, ko je obroček zunaj nožnice več kot 3 ure, pa je potrebno prebrati navodilo za uporabo, saj vas v tem primeru morda ne bo več zaščitil pred zanositvijo.

Tako kot kontracepcijske tabletke tudi vaginalni obroček ni priporočljiv za ženske z naslednjimi bolezenskimi stanji:

 • kardiopatija (bolezni srca),
 • motnje krvnega obtoka ali krvni strdki,
 • visok krvni tlak,
 • bolezni jeter ali sladkorna bolezen z vaskularnimi zapleti.

Poleg tega ni priporočljiv za kadilke, starejše od 35 let, ženske s prekomerno telesno težo in povišanim holesterolom.

Samo zdravnik lahko svetuje, katera kontracepcijska metoda najbolj ustreza posamezni ženski ali paru, zato se morate pred uporabo katere koli hormonske kontracepcijske metode posvetovati z zdravnikom.

 • Informacije za bolnike: Koristi in tveganja kombiniranih hormonskih kontraceptivov.
  • V pregledu, ki je potekal na evropski ravni, so bile proučene koristi in tveganja kombiniranih hormonskih kontraceptivov, zlasti tveganje za nastanek krvnih strdkov, povezano s temi zdravili. Pregled je potrdil, da so koristi kombiniranih hormonskih kontraceptivov večje od tveganja za pojav krvnih strdkov, ki je dobro znano že več let in je zelo majhno.
  • Če med jemanjem kombiniranih hormonskih kontraceptivov niste imeli težav, ni nobenega razloga, da bi jih zaradi tega pregleda nehali jemati. Pomembno pa je, da se zavedate tveganja za krvne strdke, povezanega s temi zdravili, čeprav je zelo majhno.
  • Tveganje za krvne strdke v venah se med kombiniranimi hormonskimi kontraceptivi razlikuje in je odvisno od vrste progestogena (hormona), ki ga vsebujejo. Na 10 000 žensk, ki te kontraceptive uporabljajo eno leto, se pojavi od 5 do 12 primerov krvnih strdkov (glejte razpredelnico v nadaljevanju). Za primerjavo: med tistimi, ki ne uporabljajo kombiniranih hormonskih kontraceptivov, se vsako leto pojavita 2 primera krvnih strdkov v venah na 10 000 žensk.
  • Prav tako morate poznati dejavnike, ki povečajo tveganje za strdke, in vedeti, da se ti sčasoma lahko spremenijo. Med dejavnike tveganja spadajo zelo povečana telesna masa, višja starost, dejstvo, da ima član vaše družine krvne strdke pri relativno nizki starosti (npr. pred 50. letom), migrene in daljša imobilizacija (npr. zaradi bolezni ali poškodbe). Prav tako je tveganje za krvne strdke večje prvo leto po začetku uporabe kombiniranih hormonskih kontraceptivov.
  • O tem, katera vrsta kontracepcije je najprimernejša za vas, se posvetujte z zdravnikom ali medicinsko sestro.
  • Med jemanjem kombiniranih hormonskih kontraceptivov bodite pozorni na znake in simptome krvnih strdkov, ki lahko vključujejo hude bolečine v nogah ali otekanje nog, nenadno nepojasnjeno zasoplost, hitro dihanje ali kašelj, bolečine v prsnem košu in šibkost ali omrtvičenost obraza, roke ali noge. Če opazite katerega koli od teh znakov in simptomov, se takoj posvetujte z zdravnikom.
  • Če imate kakršna koli vprašanja ali pomisleke, se posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali medicinsko sestro.


  Vir: emea.europa.eu
 • Vstavi se enkrat mesečno.
 • Brez vsakodnevnih skrbi, ali ste vzeli kontracepcijsko tabletko ali ne
 • 99 % učinkovitost (povzetek opisa zdravila je na voljo na spletnem mestu www.cbz.si)
 • Stalne ravni hormonov, ki so ves mesec nižje od ravni kontracepcijskih tabletk
 • Diskreten
 • Samo vi veste, da ga uporabljate
 • Udoben, preprost in praktičen za uporabo
 • Menstruacija se pojavi na pričakovani dan, saj vaginalni obroček učinkovito uravnava ciklus
 • Vaginalni obroček je učinkovit tudi v primeru bruhanja ali driske. Za razliko od tabletk ob uporabi vaginalnega obročka ni potrebna dodatna skrb glede bruhanja ali driske
 • Učinkovit je tudi v kombinaciji z antibiotiki, ki vsebujejo amoksicilin in doksiciklin. Dokazano je, da vaginalni obroček ne izgubi svoje učinkovitosti, tudi če morate hkrati jemati katerega od navedenih antibiotikov. Ob uporabi drugih antibiotikov je potrebno uporabljati pregradno metodo še 7 dni po ukinitvi zdravila.
 • Ne ovira spontanosti spolnih odnosov. Omogoča stalno zaščito pred neželeno nosečnostjo, če ga uporabljate skladno z navodili.