Progestagenske tabletke

Ali lahko povzročijo neželene učinke?
Kot bolj ali manj vsa zdravila lahko tudi hormonske kontracepcijske metode povzročijo neželene učinke. Najbolj pogosti so glavobol, slabost, bolečine v prsih in vmesne krvavitve, ki se pojavijo zlasti na začetku jemanja tabletk in lahko po dveh ali treh mesecih izginejo. Če navedeni simptomi ne izginejo, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Ali varujejo pred spolno prenosljivimi boleznimi in aidsom?
Ne. Nobena od hormonskih kontracepcijskih metod ne varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi in aidsom. Zato je treba v primeru tveganih spolnih odnosov poleg kontracepcijskih tabletk uporabljati tudi kondom.

Ali lahko vsaka ženska uporablja hormonske kontracepcijske tabletke za peroralno uporabo?
Ne. Pred uporabo se je treba vedno posvetovati z zdravnikom. Z njegovo pomočjo se boste lažje odločili, katera metoda najbolj ustreza vašim življenjskim navadam. Kombinirane hormonske tabletke običajno niso priporočljive za ženske z naslednjimi bolezenskimi stanji: kardiopatija (bolezni srca), motnje krvnega obtoka ali krvni strdki, visok krvni tlak, bolezni jeter ali sladkorna bolezen z vaskularnimi zapleti; poleg tega niso priporočljive za kadilke, ženske s prekomerno telesno težo in povišanim holesterolom.

Ali je med jemanjem tabletk priporočljivo delati premore oziroma jih za nekaj časa prenehati jemati?
Ne. Ni dokazano, da bi imeli ti premori kakršno koli korist. Upoštevati je treba tudi dejstvo, da lahko premori povzročijo neželeno nosečnost, če v tem času ne uporabljate druge kontracepcijske metode.

Ali je treba med enotedenskim premorom uporabljati drugo kontracepcijsko metodo?
Progestagenske tabletke je treba jemati vsak dan, zato ne pride do enotedenskega premora.

Kaj naj naredim, če pozabim vzeti eno tabletko?
Če je od predvidenega časa jemanja preteklo manj kot 12 ur, je treba pozabljeno tabletko vzeti takoj in nadaljevati z vsakodnevnim jemanjem do konca omota. V tem primeru se učinkovitost tabletk ne zmanjša. Če je od predvidenega časa jemanja preteklo več kot 12 ur, se učinkovitost zaščite lahko zmanjša. V tem primeru si preberite navodila iz škatlice in upoštevajte napotke. V primeru dvoma se posvetujte s svojim zdravnikom.

Ali lahko tabletke povzročijo neplodnost?
Ne. Uporaba hormonskih kontracepcijskih tabletk ne vpliva na kasnejšo plodnost.

Začela sem uporabljati tabletke. Od katerega trenutka so tabletke učinkovite? 
Ko začnete jemati progestagenske tabletke, je njihova učinkovitost odvisna od dneva ciklusa, ko ste jih začeli jemati, in od kontracepcijske metode, ki ste jo uporabljali pred tem. Seznanite se s preglednico »Kako delujejo progestagenske tabletke?«, ki pojasnjuje, kdaj je treba začeti jemati tabletke in ali je prvih 7 dni njihove uporabe treba uporabljati tudi dodatne kontracepcijske metode.