Vaginalni obroček

Ga ne občutite?
Vaginalnega obročka, ki je pravilno vstavljen, ni mogoče občutiti. Razlog je v tem, da zgornji del nožnice ni občutljiv na dotik. Nekateri pari med spolnimi odnosi zaznajo prisotnost vaginalnega obročka, vendar za večino parov ne predstavlja nikakršne ovire.

Položaj obročka v nožnici

Ali lahko vaginalni obroček izpade iz nožnice?

Ne. Vaginalni obroček ne izpade sam od sebe, ker to onemogoča položaj nožnice in mišice v spodnjem delu nožnice. Lahko se zgodi, da obroček izpade po nesreči, če ni bil pravilno nameščen, pri odstranitvi tampona, med spolnimi odnosi in v primeru zaprtja ali zdrsa maternice.

Če obroček slučajno izpade, ga je treba sprati z mrzlo ali mlačno vodo brez mila ter ga nemudoma spet namestiti. Če je od trenutka, ko je obroček izpadel iz nožnice, preteklo manj kot tri ure, vas bo še vedno učinkovito ščitil pred nosečnostjo.

Ali je obroček higiensko uporabljati tri tedne zapored?
Da. To ne predstavlja nikakršnega problema. Nožnica ima odličen lokalni obrambni sistem.

Ali lahko hkrati z obročkom uporabljam tudi tampone?
Da, lahko. V primeru vaginalne krvavitve, ko je vaginalni obroček že nameščen, lahko skupaj z obročkom uporabljate tudi tampone. Najprej morate vstaviti vaginalni obroček in šele nato tampon. Paziti morate, da pri odstranjevanju tampona ne odstranite tudi vaginalnega obročka. Če hkrati odstranite tudi vaginalni obroček, ga morate najprej sprati z vodo (brez mila) ter nato spet vstaviti.

Ali lahko telovadim, ko uporabljam vaginalni obroček?
Da, lahko. Obroček ne izpade z lahkoto.

Ali lahko plavam?
Da. Stene prazne nožnice se medsebojno dotikajo, tako kot če bi šlo za neke vrste zaprto votlino. Ker je nožnica prožna, se njene stene po namestitvi vaginalnega obročka (ali tampona) prilagodijo njegovi obliki, preostali prostor pa ostane zaprt. Zaradi tega tudi voda ne more prodreti v nožnico in tako plavanje ne vpliva na učinkovitost vaginalnega obročka.

Ali lahko preložim začetek menstruacije?
Da, vendar istega vaginalnega obročka ne smete uporabljati več kot 3 tedne. Če želite zakasniti začetek menstruacije, morate po odstranitvi starega obročka takoj namestiti novega, tako da ne pride do tedenskega premora. Drugi vaginalni obroček lahko uporabljate 3 tedne in ga nato odstranite, takrat pa pride tudi do tedenskega premora. Če želite spremeniti datum začetka menstruacije, lahko skrajšate premor brez uporabe obročka (nikoli pa ga ne smete podaljšati!).

Na primer, če se vaša menstruacija običajno začne na petek, lahko ta dan premaknete na torek (3 dni prej) od naslednjega meseca naprej. Preprosto si vstavite naslednji obroček 3 dni prej kot običajno. 

Ali lahko hkrati z vaginalnim obročkom uporabljam tudi kondom?
Da. Tako kot druge hormonske kontracepcijske metode tudi vaginalni obroček ne ščiti pred aidsom, niti pred kakršnimi koli drugimi spolno prenosljivimi boleznimi. Zaradi tega je za zaščito pred navedenimi boleznimi vedno treba uporabljati kondom, če menite, da je to potrebno.

Kako shraniti vaginalni obroček pred njegovo uporabo?
Po nakupu v lekarni obročka ni treba hraniti v hladilniku. Vaginalni obroček je dovoljeno hraniti štiri mesece na temperaturi, ki ne presega 30 stopinj. Vaginalnega obročka ne smete uporabljati po datumu, ki je odtisnjen na embalaži, oziroma štiri mesece od datuma nakupa, nikoli pa po datumu, ki je odtisnjen za kratico »VAL«.

Ali je mogoče, da se vaginalni obroček izgubi v notranjosti telesa?
Nožnica je povezana z maternico, vendar je ta prehod zelo ozek in meri manj kot 1 mm, tako da je nemogoče, da bi obroček prešel vanjo.

Kakšne so lahko posledice, če želite prekiniti kontracepcijo in zanositi?
Nikakršne. Vaginalni obroček je povsem reverzibilna metoda, kar pomeni, da se po prenehanju njegove uporabe plodnost ponovno vzpostavi.

Ali moram v obdobju tedenskega premora uporabljati drugo kontracepcijsko metodo?
V času tedenskega premora ni treba uporabljati dodatne pregradne metode, če ste obroček uporabljali skladno s priloženimi navodili, tj. 3 tedne zaporedne uporabe in 1 teden premora, ter skladno s priporočili vašega zdravnika.

Začela sem uporabljati vaginalni obroček. Od katerega trenutka je vaginalni obroček učinkovit?
Ko začnete obroček uporabljati prvič, je njegova učinkovitost odvisna od dneva ciklusa, ko ste obroček vstavili, in kontracepcijske metode, ki ste jo uporabljali pred tem. Seznanite se s preglednico »Kako deluje vaginalni obroček?«, ki pojasnjuje, kdaj je treba začeti uporabljati obroček in ali je prvih 7 dni njegove uporabe treba uporabljati tudi dodatne kontracepcijske metode.

Začela sem uporabljati vaginalni obroček. Ali bo prišlo do spremembe menstrualne krvavitve?
Med uporabo prvega vaginalnega obročka in zlasti, če pred tem niste uporabljali hormonske kontracepcijske metode, lahko pride do majhne spremembe pri menstrualni krvavitvi. Pri majhnem številu žensk menstrualna krvavitev izgine takoj po namestitvi vaginalnega obročka. Pri drugi skupini žensk pa je menstrualna krvavitev daljša kot ponavadi, vendar pri večini žensk ne pride do večjih sprememb. V vsakem primeru to ne vpliva na učinkovitost vaginalnega obročka, če obroček uporabljate 3 tedne zapored in nato naredite 1 teden premora. Po določenem času uporabe vaginalnega obročka se menstrualna krvavitev pojavi v tednu premora, količina in trajanje krvavitve pa se zmanjšata, kar omogoči boljši profil menstrualnih krvavitev.