Najbolj pogosta kontracepcijska metoda je uporaba peroralne kombinirane hormonske kontracepcije, ki je na splošno bolj znana pod nazivom tabletka.
Tabletka je najbolj razširjena kontracepcijska metoda na svetu, nekateri zgodovinarji celo menijo, da je bila tabletka eden od najpomembnejših izumov 20. stoletja. Tabletka je spremenila življenje žensk in v veliki meri prispevala k zmanjšanju neželenih nosečnosti in prekinitev nosečnosti.
Ne glede na to, da gre za najbolj raziskano kontracepcijsko metodo, o kateri je bilo napisanih veliko člankov, ima tabletka še vedno negativno konotacijo. Veliko je bilo napisanega o njenih možnih negativnih vplivih, pri tem pa se je pozabilo na njene prednosti. Pomembno je, da se znebimo predsodkov in razčistimo zmote. Najbolj pogoste zmote so naslednje:

Zmote o hormonski kontracepciji

»Jemanje tabletk v zgodnji mladosti je nevarno.« 

Za jemanje tabletk ni priporočljive starosti. Začetek jemanja tabletk je odvisen od realne potrebe po kontracepciji. Nosečnost v puberteti ima lahko veliko resnejše posledice, kot pa jemanje tabletk. Poleg tega je začetek jemanja tabletk v puberteti velikokrat povezan z drugimi zdravstvenimi težavami, kot so akne, boleče, močne in neredne menstruacije.

»Pri jemanju tabletk je treba vsako leto narediti premor.« 

Enomesečno ali dvomesečno prenehanje jemanja tabletk nima nobenega učinka niti ne predstavlja prednosti za zdravje, temveč le poveča nevarnost zanositve v času premora. Tveganje za krvne strdke v venah je največje po začetku jemanja tabletk, tako da bi vsakokratni premor lahko izpostavil uporabnico povečanem tveganju vsakokrat, ko bi ponovno začela z jemanjem tabletk.

»Dolgoročno jemanje tabletk lahko oteži zanositev«. 

Zdrava ženska lahko jemlje tabletke kolikor dolgo je to potrebno in kolikor časa želi. Gre za reverzibilno metodo, ki ženski po prenehanju uporabe omogoči, da spet vzpostavi svojo plodnost. Včasih se po prenehanju uporabe tabletk zgodi, da ima ženska enega ali dva neredna ciklusa. To se lahko zgodi pri jemanju tabletk ali uporabi drugih hormonskih metod in ne gre za kakršno koli bolezen ali zdravstveni problem.

»Manj močne tabletke so manj zanesljive.« 

Vse tabletke, ki so danes v uporabi, vsebujejo nizke ravni estrogena. Obstajajo tabletke s 20, 30 in 35 µg estrogena, od katerih so vse enako učinkovite. Poleg tega učinkovitost kontracepcije ni odvisna od odmerka estrogena, temveč od progesterona.

»Vsake toliko časa je treba zamenjati blagovno znamko tabletk, saj se organizem nanje navadi in zaradi tega izgubi svojo učinkovitost.«

Če se ženska počuti dobro, ni nobene potrebe, da bi spremenili sestavo tabletk. Mišljenje, da tabletke po določenem času jemanja izgubijo svojo učinkovitost, je popolnoma napačno. Zmanjšana učinkovitost in nevarnost zanositve sta lahko posledici nerednega jemanja tabletk (tabletko ste pozabili vzeti), bruhanja, driske ali jemanja drugih zdravil, kot so na primer nekateri antibiotiki.

»Ženska ne bi smela jemati tabletk, če pred tem ne opravi laboratorijskih preiskav.« 

Ustrezen opis zdravstvenega stanja ali podroben pogovor z zdravnikom zadostuje, da bi ugotovili, ali obstajajo zdravstveni razlogi, zaradi katerih ženska ne bi smela jemati tabletk ali bi morala omejiti njihovo uporabo.

»Nekatere tabletke povzročijo oslabljeno delovanje jajčnikov, zato se zmanjša število menstruacij«.

Na splošno so zaradi tabletk menstrualne krvavitve manj močne. Menstrualne krvavitve so manj močne, če tabletke vsebujejo manjšo količino estrogena. To pomeni, da ima ženska, ki jemlje tabletke s 15 µg estrogena, manj močne menstruacije in v nekaterih primerih celo cikluse brez menstruacije. V tem primeru ne gre za bolezen niti za zdravstveni problem, nekatere ženske celo menijo, da je to prednost tovrstnih tabletk.

»Neprekinjeno jemanje tabletk in ciklus brez menstruacije lahko povzročita zdravstvene težave.« 

Nekatere ženske neprekinjeno jemljejo tabletke, da bi se na ta način izognile menstruaciji. Ta način uporabe ne prinaša zdravstvenih težav. Za nekatere ženske je koristno, da tabletke jemljejo brez premorov.